Az úszásnak számtalan jótékony hatása van. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhányat.

Az úszás hatásai a szervezetre

Az úszás és a helyesen végrehajtott úszástechnikák jótékony hatással vannak a szervezet működésére. Javítja a szív működését és keringésrendszerét, serkenti az anyagcserefolyamatokat, erősíti az immunrendszert, kíméli az ízületeket és javítja a légzőrendszer működését is. 

Stresszcsökkentés

Sokszor észre sem vesszük, de gyermekeink is magas stresszfaktornak vannak kitéve a mindennapok során. A stressz oldására a szakemberek sok más mellett, a sportolást ajánlják alternatívaként. Az uszoda közege kifejezetten alkalmas erre, a kutatások azt bizonyítják, hogy a hullámzás hangja nyugtatóan hat a szervezetre. Munkatársaink célja, hogy a hozzánk járó gyermekek „kizökkenjenek” a hétköznapokból és az úszás óra alkalmával a gyermek pozitív élményekkel gazdagodjanak.

Segítség a tanuláshoz

Az úszás fokozza a szellemi teljesítményt, a kiváló iskolai teljesítmény főleg gyermekkorban tűnik ki, írja a mitsportjak.hu oldal. Gyakorlatban az óráinkon résztvevő gyermekeknek az oktató által vezetett órákon különféle, főként játékos feladatokat kell megoldaniuk, amivel megjelenik egyfajta, tanár-diák társas viszony. Az utánzás, a magyarázás és az imitáció olyan tanulási formák, amelyek segítenek a gyermekeknek az információ feldolgozásában. A folyamatos interakció és feladatmegoldás fejleszti a gyermekek koncentrációját, ezáltal a tanulásban is segít.

Esti pihenés

Kutatások, munkatársaink tapasztalatai és hozzánk járó gyermekek szüleinek tájékoztatása szerint egy délutáni úszás foglalkozás elősegíti az esti rutin megrövidülését. A 60 perces folyamatos mozgás és élmény garantálja a kellemes elfáradást és a korai lefekvést. Tudományos munkák azt is bizonyították, hogy nem csak az alvás hossza, de a minősége is jobb lett olyan alanyoknál, akik sportoltak. 

Úszás mindenkinek

Az úszás kisgyermekkorban nemcsak lelki, de a testi fejlődéshez is elengedhetetlen. A főként serdülőkorban tapasztalható ülő életmód, a gerincferdülés, a rossz testtartás okozta negatív hatások leküzdhetőek úszással. Az uszodák magas páratartalma és az úszás légzésjavító hatása miatt az asztmás betegek számára is javallott. Emellett az úszás segít a harmonikus izomzat, hajlékonyság és a megfelelő keringési rendszer kialakulásában.

Az úszás alapsportág

Hisszük, hogy minden gyermeknek meg kell tanulnia úszni, azonban úszóiskolánkban ez nem csak egy jól hangzó szöveg. 15 éve működő vállalkozásunk eddig, több mint 5000 gyermeket tanított meg úszni. Szervezetünk és munkatársaink szakmai kapcsolatinak köszönhetően számos gyermek választott olyan vizes sportágat, ahol sikereket érnek el, versenyúszóként, vízilabdázóként, szinkronúszóként, evezősként, vagy kajak-kenusként. Vízimentő szakosztályunk lehetőséget biztosít, azon gyermekek számára, akik rekreációs szinten szeretnék folytatni az úszást, illetve, hogy megismerkedjenek a vízimentő (uszonyos úszás, búvárúszás) sportág alapjaival.

Az úszás kortalan

Az úszás az egyetlen olyan sportág, amelyet kortalanul lehet űzni, csecsemőkortól egészen időskorig. A csecsemőúszás célja, a szülő-gyermek kapcsolat megerősítése, és a baba testi lelki fejlődésnek elősegítése. Cseperedő úszóprogramunk olyan kisgyermekek számára jött létre, akik még nem kezdhetik el úszótanfolyamunkat, de már kinőtték a csecsemő úszás foglalkozásait. Óráink célja, hogy a gyermek már korán megszokja az uszodai környezetet, a vizet. Szüleik és oktatóink segítségével közösen kezdik meg az úszástanulást. Úszótanfolyamunkra négyéves kortól lehet jelentkezni, ahol magasságbeli korlátunk  100 cm. Haladó és idősebb gyermekek is bármikor csatlakozhatnak hozzánk, hiszen egy tóparti hétvége a barátokkal, vagy egy családi nyaralás a vízparton örök élményt jelent minden úszni tudó számára.  Célunk, hogy a nálunk úszni tanult gyermekek örök barátságot kössenek a vízzel.