A filmnézés kicsik és nagyok egyik kedvenc időtöltése. Miért ne lehetne ezt közösen is tenni? Cikkünkben olyan családi filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek a vízről mesélnek szülőknek és gyermekeknek egyaránt. 

LUCA (2021)

A gyönyörű olaszországi tengerparti településen játszódó Luca hőse egy kisfiú, aki feledhetetlen, fagylalttal, tésztával és végeláthatatlan robogózásokkal teli nyarat él át. Lucával együtt részese a kalandoknak újdonsült barátja is, ám a sok mókázást beárnyékolja egy súlyos titok: mindketten tengeri szörnyek a víz alatti világból.

Gyártó: Disney 

Korhatár: A műsorszám megtekintése 6 éven aluliaknak nem ajánlott.

Kis hableány (1989)

Ariel apja, Triton király víz alatti birodalmában él, de az emberek közé vágyik. Álmai hercegét, Ericet pedig csak úgy nyerheti el, ha alkut köt a gonosz tengeri boszorkával, Ursulával. A sellőlánynak a hangját kell feláldoznia azért, hogy a boszorkánytól emberi lábat kapjon uszonya helyett. Ráadásul ha Eric herceget nem csókolja meg három napon belül, Ariel örökre Ursula rabszolgája lesz. Az ősz szakállú Triton király aggódik lányáért, noha mit sem tud az alkuról. Ariel mégis fittyet (és vízmélyi cigánykereket) hány atyja és ráktestőre, Sebastian tanácsaira. A habókos hableánynak azonban hamarosan rá kell jönnie, hogy hallgatni nem mindig arany, és hogy Ursula a zavarosban halászik.

Gyártó: Disney 
Korhatár: Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.

Némó nyomában (2003)

Amikor Némót, a fiatal bohóchalat kifogják a Nagy-korallzátony környékén és Sydney-be viszik, Pizsi, a túlságosan védelmező apa, és Szenilla, a barátságos, de feledékeny doktorhal epikus utat kell, hogy megtegyen Némó kiszabadítása érdekében.

Gyártó: Disney 
Korhatár: Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.

Szenilla nyomában (2016)

A Disney/Pixar filmjében mindenki kedvenc feledékeny doktorhala, Szenilla újra találkozik barátaival, Némóval és Pizsivel, akikkel a múltjával kapcsolatos válaszokat keresi. Mire emlékszik? Kik a szülei? És hol tanult meg bálnául beszélni?

Gyártó: Disney 
Korhatár: A műsorszám megtekintése 6 éven aluliaknak nem ajánlott.

Elvitte a víz (2006)

Roddy tagadhatatlanul előkelő társasági egér, aki a házi kedvencek édes életét éli egy kensingtoni luxuslakásban. Amikor egy Sid nevű csatornapatkányt köp ki a lefolyó, és a jövevény úgy dönt, megütötte a főnyereményt, Roddy úgy akar megszabadulni a kártevőtől, hogy a „jacuzzi”-ba csábítja. Noha Sid egy tudatlan tuskó, nem bolond, így végül Roddy lesz az, akit elvisz a víz Patkopolisz nyüzsgő csatornavilágába. Itt hősünk találkozik Ritával, a kalandor csatornatisztítóval, aki hűséges hajóján, a Jammy Dodgeren járja a szennyvizeket.

Roddy azonnal le (pontosabban fel) akar lépni, de Rita fizetséget vár a segítségért – és ha ennyi baj nem volna elég, ott van még a gonosz Varangy is, aki egyformán megvet mindenféle rágcsálót; nem tesz különbséget egerek és patkányok között, és mindet jégre akarja tenni… szó szerint. A Varangy két bérpatkányára, Tüskére és Albínóra bízza a dolgot. Amikor ők kudarcot vallanak, a Varangynak nincs más választása, mint hogy elhívja Franciaországból unokatestvérét, a rettegett zsoldost, Le Békát.

Gyártó: DreamWorks 
Korhatár: A műsorszám megtekintése 12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Jégkorszak 2. az olvadás (2006)

Olvadni kezd a jégtakaró, a világ egyetlen hatalmas élményfürdővé változik. Many, Diego és Sid kénytelenek szembesülni az igazsággal: csak napok vannak hátra az özönvízig. Az életet jelentő bárkáig rögös az út, hát még olyan új útitársakkal, mint Ellie, aki mamut létére oposszumnak képzeli magát, nem beszélve valóban oposszum testvéreiről, a mindig bajkeverő Ropszról és Eddie-ről.

Gyártó: 20th Century Fox Animation
Korhatár: Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.

Vaiana (2016)

Háromezer évvel ezelőtt a világ legjobb tengerészei keresztülhajóztak a Csendes-óceánon, és felfedezték Óceánia számos szigetét. Azonban ezután ezer évig nem utaztak ismét, és senki sem tudja, miért.

A Walt Disney Animation Studios legújabb animációs alkotása a Vaiana című film, amelynek főszereplője egy kalandvágyó tini, aki vakmerő küldetésre indul, hogy megmentse népét. Útja során Vaiana találkozik az egykoron hatalmas félistenként tisztelt Mauival, aki szárnyai alá veszi a lányt, hogy igazi felfedezőt faragjon belőle. Együtt vágnak neki a nyílt óceánnak, az út pedig nem szűkölködik az eseményekben. Hatalmas szörnyekkel és elképesztő veszélyekkel szállnak szembe, s közben Vaiana teljesíti ősei küldetését és felfedezi azt, amit a legjobban keresett: saját magát.

Gyártó: Disney 
Korhatár: A műsorszám megtekintése 6 éven aluliaknak nem ajánlott.

Delfines kaland (2011)

Rákcsapdába esik a fiatal nősténydelfin, és súlyosan megsérül. Az életét az arra bóklászó Sawyer menti meg, ám az orvosoknak amputálni kell az állat farkát. Nem sok esélye van az életben maradásra, de a tizenegy éves fiú nem adja fel. Minden követ megmozgat, hogy megmentsék a delfint. Ráveszi Dr. McCarthyt (Morgan Freeman), a híres orvost, hogy készítsen farokprotézist a delfinnek, amivel majd újra képes lesz úszni. Hamarosan azonban súlyos pénzhiány miatt a delfinárium léte is veszélybe kerül, s ez meghiúsíthatja a mentőakciót…

Gyártó: Warner Bros Pictures
Korhatár: A műsorszám megtekintése 12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Atlantisz - Az elveszett birodalom (2001)

Miló-t, az ifjú nyelvészt nemcsak tudományos szempontból érdekli Atlantisz, az elsüllyedt birodalom rejtélye. Nagyapja is szenvedélyesen kutatta az ókori csoda titkát, és állítólag nyomára is jutott a megoldásnak: birtokában volt az Atlantisz minden titkát rejtő könyv. Whitmore, a különc milliomos hisz a legendának, ezért veszi be expedíciójába a habókos tudóst. A szakértőkből és kalandorokból verbuvált csapat egy óriás tengeralattjárón indul útnak, és titokzatos hajótörése után sem adja fel: ember nem járta víz alatti tájakon halad végső célja felé.
Számtalan csodálatos kaland után, Milo segítségével a kis csapat eljut Atlantiszra, de nem romokat talál, hanem egy csodás királyságot. Milo összebarátkozik Kida hercegnővel, és amikor rájön, hogy társai nem is tudományos céllal érkeztek ide, elhatározza, hogy megmenti a tengermélyi birodalmat. Ha nem elég okos, Atlantisz talán tényleg legendává válik…

Gyártó: Disney 
Korhatár: Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.

Avatár - Aang legendája (2005)

A világot négy nép lakja: a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz népe. Minden népnek van egy kasztja, melybe olyan mesterek tartoznak, akik képesek megváltoztatni eredeti elemüket; ők a Vízhajlítók, Földhajlítók, Léghajlítók és Tűzhajlítók. Közülük a legnagyobb hatalma az Avatarnak van: ő az egyetlen, aki képes mind a négy elemet uralni, aki sorban leszületik mind a négy néphez. Mikor a könyörtelen Tűz népe leigázni készül a Föld, a Levegő és a Víz népét, egy csintalan kisfiú kénytelen szembesülni sorsával, miszerint ő az Avatar, a Kiválasztott, az egyetlen aki helyreállíthatja a világ rendjét.

Az utolsó Léghajlító hősi története a 12 éves Aang utazásáról szól – a kisfiú igyekszik megfelelni a Végzet által ráosztott megmentő-szerepnek, miközben szeretne teljesen hétköznapi gyerek is lenni. Aang feladata, hogy a Tűz népe ellen harcba indulók élére álljon és visszaállítsa az egyensúlyt a háborúk szaggatta világban. Védelmezője és segítője egy fiatal Vízhajlító, Katara és a lány bikafejű, harcos bátyja, Sokka. Aang velük indul a veszélyes küldetésre, hogy megmentse a világot és hogy terheit néha lerázva a normális gyereklétet is élvezhesse.

Gyártó: Nickelodeon 
Korhatár: A műsorszám megtekintése 6 éven aluliaknak nem ajánlott.

H2O: Egy vízcsepp elég (2005)

Mikor három teljesen normális hétköznapi tinédzserlány rábukkan egy ősi barlangra, mindhárman átalakulnak, amely megváltoztatja az életüket örökre. A H2O: Egy vízcsepp elég-ben Emma, Cleo és Rikki személyében három különböző 16 éves lányt láthatunk, akik mindennapos tini problémákkal néznek szembe, egy apró csavarral : ha akár egy csepp víz is éri őket, hirtelen sellővé változnak át.

Gyártó:  Jonathan M. Shiff Productions
Korhatár: A műsorszám megtekintése 12 éven aluliaknak nem ajánlott.