Itt a tél: reggelente már csípős fagy fogadja a meleg otthonból dolgozni és iskolába induló embereket. A hideg idő beálltával több olyan betegség fenyeget, amely leginkább a téli hónapokhoz köthető. Ezek megelőzéséért tudatos hozzáállással sokat tehetünk.

Általános higiénia szabályok

 Az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb praktika a kézmosás. A hangsúly az alaposságon van, hiszen a kézmosás önmagában még nem nyújt megfelelő védelmet a kórokozók ellen. Itt egy videó arról, hogyan kell alaposan kezet mosnunk. A világjárvány óta tudjuk, hogy mindig jó, hogyha az utazások ideje alatt van nálunk kézfertőtlenítő gél is. A kézfertőtlenítő használata azonban nem helyettesíti az alapos kézmosást! 

A kézmosás mellett arra is ügyeljünk, hogy tartsuk tisztán otthonunkat és konyhai eszközeinket is, célszerű néha átszellőztetni a lakást illetve a szobákat is. 

Köhögéskor, tüsszentéskor használjunk papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjunk ki a szemetesbe! Amennyiben erre nincs lehetőség, próbáljunk meg a behajlított kar könyökhajlatába tüsszenteni, vagy köhögni. 

Megfelelő táplálkozás és étrend

Nagyon figyeljünk arra, hogy télen miből, mennyit fogyasztunk. A, C- és a D-vitamin hiányát mindenféleképpen pótoljuk természetes és mesterséges úton egyaránt. A távoli országokból érkező citrom, narancs, mandarin és grapefruit mára tipikus „téli” gyümölcseink lettek, köszönhetően elsősorban magas C-vitamin tartalmuknak, melyre nagy szükségünk van a megfázásos időszakban. Bármennyire furcsán hangzik is, de ne hanyagoljuk az étrend-kiegészítőket, hiszen a napi vitaminbevitelt nem lehet csupán almával, citrommal, tojással, májjal és naranccsal pótolnunk. Ez még Terence Hillneksem sikerült, pedig ha valaki, akkor ő tudja, hogy „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”.

Pihentető alvás

Számos tudományos kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a rendszertelen és kevés alvás nagy mértékben csökkenti szervezetünk ellenállóképességét. Tévhit, hogy télen csakis meleg takaróval és minimum 23 Celsius-fokos  szobahőmérsékletben lehet jól aludni. Figyeljünk arra, hogy lefekvés előtt jól szellőztessük ki a helyiséget, a szoba hőmérsékletét pedig bátran állítsuk 21-22 fokra, ha meleg takarót választunk, nem fogunk megfázni. Az esti meseolvasás segít a napi stressz feldolgozásában, amely elősegíti a pihentető, nyugodt alvást. 

Réteges öltözködés

A réteges öltözködés lehetővé teszi, hogy „bezárjuk” a ruha alá a meleg levegőt, így mindig optimális tartományban tarthatjuk testünk hőmérsékletét. Legalulra vegyünk valamilyen műszálas ruhadarabot, a középső réteg készüljön gyapjúból, a legfelső réteg pedig legyen vízálló, amely megvéd a hótól és az esőtől.

Mondanunk sem kell, hogy a sál, a sapka és a kesztyű kötelező ruhadarabok, ha nem akarunk alaposan megfázni. Praktikus olyan ruhákat adni a gyermekre, amelyeket egyszerű felhúzni rá és ha kell, eltávolítani róla.

Rendszeres testmozgás

Végül, de nem utolsósorban, figyeljünk arra, hogy télen se álljunk le a testmozgással. Sokan ellustulunk a téli hidegben, pedig a tapasztalatok szerint nincs jobb a kinti, rendszeres testmozgásnál. Ha ezt választjuk, figyeljünk a réteges öltözködésre, ha pedig inkább edzőterembe megyünk, tartsuk szem előtt, hogy az edzés befejeztével hagyjuk „kihűlni” és regenerálódni a testünket, mielőtt kilépünk a röpködő mínuszokba. Az úszás utáni hajszárítás a világ egyik legunalmasabb tevékenysége, azonban fontosságára a téli hónapokban különösen oda kell figyelnünk. 

Forrás: mozduljra.hu