Elindul a regisztráció Cseperedő úszóprogramunkra, ennek apropóján, Baktay Krisztával, Kriszta nénivel a program
egyik létrehozójával és a foglalkozások vezetőjével beszélgettünk.

Mikorra tehető a program indulása és kik voltak a megálmodók?

Közel 10 éve indítottuk útjára a Cseperedő úszóprogramunkat. Az ötletet az adta, hogy kitöltsük a babaúszás és az úszótanfolyam közötti időtartamot. A programot Úszóiskolánk tulajdonosával – Szekér Zoltánnal – közösen fejlesztettük ki.

Miért, milyen céllal jött létre ez a program?

Szeretnénk minél több gyermekkel megszerettetni a vizes közeget, megismertetni az uszodák világát. Nem titkolt célunk, hogy az úszás alapjainak megtanításával megkönnyítsük az úszótanfolyamra való bekapcsolódást.

Van különbség  a cseperedő úszóprogram és a babaúszás között?

Igen, van. A legnagyobb különbség, hogy a foglalkozásainkat 2 éves kortól ajánljuk, úgy gondoljuk, hogy ettől a kortól tudjuk tudatos mozgásra tanítani a gyermekeket. A másik lényeges különbség, hogy nem merítjük kényszerrel a víz alá a gyermekeket, hanem tudatos légzésszabályozásra tanítjuk őket.

Mik a tapasztalataid az elmúlt 10 évből, milyenek a szülői- gyermeki visszajelzések?

Nagyon megszerettem ezt a programot, jó látni, hogy az előszőr bátortalan gyerekek megszeretik a vizet és egyre nagyobb kedvvel vesznek részt a foglalkozásokon. A programban részt vevő gyerekek nagyobb kedvvel érkeznek az úszótanfolyamra, tudják mi fog történni. A szülőktől érkező pozitív visszajelzések megerősítik a program létjogosultságát.

Vannak esetleg különleges, vicces történeteid az elmúlt 10 évből?

Sok kedves emlékem van az elmúlt időszakról, külön nem emelnék ki egyet sem. Jó látni, amikor a régi tanítványokból mára már biztos úszástudású gyerekek lettek és még mindig örömmel jönnek le az uszodába. Néha mosolyogva emlegetjük, hogy onnan indultunk, hogy még a hajmosás is külön harc volt otthon, ma meg már alig lehet „kiszedni” a gyereket a vízből.

Kiknek ajánlod a programot? Tapasztalatod szerint kik jönnek a gyermekekkel a foglalkozásokra?

Az órákon bárkivel részt vehet a gyermek. Az eddigi tapasztalatok alapján tökéletes apa – gyerek közös program a szombati úszás, de előfordult már, hogy nagyszülővel érkeztek a gyerekek.

Milyen eszközöket használtok a program során?

Az úszásoktatás eszközeit -úszólapot, szivacskarikát – használunk, hogy megismerkedjenek ezekkel is a gyerekek, de kiegészítjük gumijátékokkal, karikával, hogy játékossá tegyük az órákat.

Milyen felszerelés szükséges mind a szülők, mind a gyermekek részéről?

Az órákon való részvételhez csak személyes felszerelés szükséges: fürdőruha, úszósapka, a még nem szobatiszta gyermekeknek úszópelenka, minden egyéb eszközt mi biztosítunk. Az órán való részvételhez úszószemüveg nem szükséges.

Kell-e esetlegesen külön készülni az órákra, igényel előképzettséget a jelentkezők részéről?

Nincs szükség előképzettségre, és külön készülni sem kell az órákra.

Hogyan épül fel egy foglalkozás?

A foglalkozásokat szárazföldi „bemelegítéssel” – ráhangolódással kezdjük ez pár percet vesz igénybe. Majd bele is csobbanunk a medencébe! A feladatokat az oktató irányításával, de a szülők segítségével hajtják végre a gyerekek. Minden gyakorlatnál megmutatjuk, hogy tudják segíteni a gyerekeket, hogy tartsák, hogy biztonságban érezze magát a gyerek. Az órákat sok játékkal színesítjük.

A cseperedő programot nevezhetjük a "nulladik szintnek" az Új-Hullám úszóiskola 8 szintes tematikájában?

Igen, mindenképpen! Az elmúlt évek folyamán számos a programban részt vevő gyermek vált úszóiskolánk tanítványává, így végig követhettük fejlődésüket. Vannak, akik már mind a 8 szintet teljesítették és még mindig hozzánk járnak úszni, és vannak olyanok is akik még jelenleg csiszolják úszástudásukat a szintrendszerünk különböző szintjein. A legjobb visszaigazolás a szülők részéről, amikor a legnagyobb gyermeket követve a testvéreket is elhozzák a Cseperedő foglalkozásokra.

BAKTAY KRISZTINA „Kriszta néni”