A megfelelő felszerelés kiválasztása nem könnyű feladat. Cikkünben a legfontosabb tételek említve szeretnénk segíteni szülőknek és gyermekeiknek. 

Fürdőruha, fürdőnadrág

A legelső felmerülő kérdés, amikor a boltban vásárolunk, milyen fürdőruhát kell vásárolnunk. Ezzel kapcsolatban a tippünk, hogy olyan fürdőruhát vásároljanak a kedves szülők, amit a gyermek könnyen tud (akár egyedül is) fel-illetve levenni, nem akadályozza a mozgásban. A lányoknál egy- és kétrészes fürdőruha is engedélyezett, azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a pántok sokasága és bonyolultsága nemcsak a gyermeket, de az öltöztető és oktató kollégákat is megzavarhatja. Fiúk esetén a helyzet hasonló, a klasszikus fazonú „fecske” ideális választás, azonban, ha a gyermek a short fazonú ruhában érzi jól magát, természetesen abban ússzon. Fontos, hogy ne legyen túl hosszú, vagy túl bő a fazon ,mert az akadályozza a mozgásban. GYakran előfordul, hogy sok gyermeknek ugyanolyan fürdőruhája van, érdemes egy megkülönböztető jelzéssel ellátni azt. 

Törölköző, köntös

Törülköző esetén nyugodtan engedtünk a csábításnak és vásárolhatunk  a gyermeknek tetsző színvilággal, vagy mintával ellátott törcsit. Fontos, hogy mérete ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Nagyobb méret esetén gyakran felmosóként funkciónál, ami később anyagkárosodással, piszkolódással járhat. Ha a lepedő nem elég nagy, akkor pedig nincsen mibe megtörölni a vizes testet, ami a hideg őszi és téli napokon megfázáshoz vezethet. Hasonlóan a fürdőruhához a sapkák esetében is javasolt egy pici megkülönböztető elhelyezni. 

Úszósapka

Úszósapka vásárlásánál egy elsőre könnyűnek tűnő kérdésre kell választ keresni. Szilikon, vagy szövet legyen a sapka anyaga?  A szövet sapka kevésbé ellenáll a víznek, de könnyeb kezelni, olyan rövid hajú gyermekeknek javasoljuk használatát, akiknek nem probléma a hajszárítás és nem szeretnének bajlódni a szilikon sapka okozta kényelmetlenségekkel.

A szilikon sapka kezelése elsőre bonyolultnak tűnik, de megtanulható, a választásnál, fontos, hogy a gyermek fejméretéhez illeszkedjen, ellenkező esetben a gyermek fejét szoríthatja, ami fejfájáshoz, a sok igazítás, pedig szakadáshoz vezethet. Ideális választás lehet hosszú hajú lányoknak, hiszen egy jól megválasztott sapka jövedelmezhető lehet a hajszárítás során. Fontos itt is a megkülönböztetés. 

Úszószemüveg

Az úszószemüveg használat a szakembereket is megosztja.  Vannak akik javasolják, és vannak akik ellenzik, azonban mindanniyan egyetértenek abban, hogy ha úszószemüveget vásárolunk néhány fontos szempontot figyelme kell vennünk. Az esztétikai szempontokon túl fontos, hogy könnyen kezelhető legyen, mind a gyermek, mind pedig az oktató számára. A legjobb választás az egyponton állítható, egy pántos, a gyermek szemére illeszkedő úszószemüveg gumis lencsével. 

 A leggyakrabban előforduló típushibák: 

  • túl nagy a szemüveg lencséje, ebben az esetben mindenképpen belefolyik a gyermek szemébe, ezáltal a szemüveg nem éri el célját
  • túl sok a pánt, madzag: 2 pántos úszószemüveget a vernyúszóknak is nehéz beállítani, célja, hogy több ponton illeszkedjen a fejre, azonban a legtöbb esetben ezeket külön kell állítani, a gyermekek gyakran bele is zavarosnak, a nem megfelelően beállított úszószemüveg pedig többet árt, mint használ. 
  • túlzott esztétika: sok szemüveget árulnak, mintákkal és figurákkal túl könnyen álltható orrnyereggel, ami inkább zavarja a gyermeket a munkában mint segíti, a helyzetet hasonlóan kell elképzelni az iskolai tanszerekhez, sok esetben hiába nyeri a gyermek tetszését egy-egy modell, a mindennapok során inkább a szülők pénztárcáját karcsúsítja.