Interjú Baktay Krisztával

Tempózzunk együtt a szabadban! – új mozgástervet dolgoztak ki az Új-Hullám edzői

Az Új-Hullám Pesterzsébet úszásoktatói a korlátozások bevezetése óta nem tarthattak edzéseket, az eltelt időszakban csak online találkozhattak a gyerekekkel. Az úszóiskola mindennapjairól, idei évi terveiről Baktay Kriszta úszásoktatóval beszélgettünk. 

  • November 11-én zárt be a Pesterzsébeti Uszoda, ahol éppen felújítási munkálatok zajlottak. Az eltelt időben sikerült ezeket befejezni?

A felújításokkal azóta teljesen elkészültek az uszodában. Jelen pillanatban is működik, hiszen az igazolt sportolók használhatják az intézményt, csak számunkra most nem elérhetők ezek a szolgáltatások. Ez tehát azt jelenti, hogy amint lazítanak a korlátozó intézkedéseken, azonnal el tudjuk kezdeni a közös munkát a gyerekekkel.

  • Hogyan teltek az úszóiskola oktatóinak napjai a korlátozások bejelentése óta?

Az elején nagyon reménykedtünk abban, hogy nem lesz hosszú az az időszak, amikor nem tudunk úszásoktatást tartani. Azóta sajnos már eltelt három hónap és még jelenleg sem tudjuk, mikor folytathatjuk a munkát. A csapat szerencsére megmaradt és az optimizmusunkat sem veszítettük el. A gyerekek persze nagyon hiányoznak, ezért karácsony előtt minden kicsinek elkészítettünk egy személyre szóló értékelést, amit elküldtünk a szülőknek és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk ezzel kapcsolatban. A gyerekek is nagyon várják már, hogy újra találkozzanak egymással és persze velünk, oktatókkal is. Január óta pedig már arra fókuszálunk, hogy egy esetleges újranyitást már maximálisan felkészülve várjunk és azonnal tudjunk reagálni. Minden szülővel felvettük telefonon a kapcsolatot, egyesével beszéltünk velük és tájékoztattuk őket az idei évi tervekről. Nagyon örültünk annak, hogy szinte mindegyikőjük tervezi a folytatást úszóiskolánkkal.

  • Milyen újdonságokkal várjátok az úszópalántákat, ha a szabályozások lehetővé teszik?

A fokozatos enyhítésben bízunk, így helyettesítő opciót találtunk ki arra az esetre, ha a szabadtéri sportolást már engedélyezik, de az uszodába még nem tudunk bejárni. A köztes időszakra terveztük ezeket a szabadtéri edzéseket, amiket különböző korosztályok szerint alakítanánk ki, a számukra megfelelő feladatokkal együtt, akár márciusi kezdéssel. Nagy Rékával (Réka néni) a magyar úszóválogatott korábbi tagjával, olimpikonnal közösen állítottuk össze ezt a szakmai programot. Ő segített abban, hogy azokat a feladatokat is bele tudjuk építeni az edzésekbe, amik az úszáshoz tartoznak. Például gyakoroljuk majd a kartempó helyes technikáját, vagy az ehhez szükséges erőfejlesztést is. De megemlíthetem a kéz- és lábtempó összekapcsolását is, amit szintén elkezdünk majd a szárazföldön gyakorolni. 

  • Hogyan képzeljünk el egy ilyen szabadtéri edzést?

Az uszoda mellett van egy viszonylag nagyobb zöldterület, ahová hétfőtől péntekig napi két időpontban (16:00 és 17:00 órakor) várjuk a gyerekeket. Az egész edzést egy közös gimnasztikai bemelegítéssel fogjuk kezdeni, utána pedig csoportokra fogjuk osztani a gyerekeket életkor szerint.

Az óvodás korú (4-7 éves) gyermekek jellemzően még az úszástanulás kezdeti lépéseinél tartanak. A szárazföldön végzett feladatokkal elősegítjük a kar- és lábmozgások koordinációját. Fejlesztjük a gyermekek testérzését és egyensúlyérzését, melyek megkönnyítik a helyes vízfekvés elsajátítását a későbbiekben. Ügyességi feladatokkal javítjuk a koncentrációképességüket és figyelmüket. Mindezeket természetesen játékos feladatokkal, mert ebben az életkorban a játék a legfontosabb.

A kisiskolás gyermekek (7-10 évesek) általában már rendelkeznek bizonyos szintű úszástudással. A szárazföldön végzett gyakorlatokkal ezeket a tanult mozgássorokat erősítjük meg. Az elkövetkező úszásórákat megalapozva fejlesztjük az állóképességüket, és gyorsaságukat. Szeretnénk újra a mindennapok szerves részévé tenni a sportolást.

A kamaszkorú gyermekek általában már biztos úszástudással rendelkeznek. A szárazföldön végzett gyakorlatokkal ezeket a tanult mozgássorokat erősítjük meg. Életkori sajátosságuknak megfelelően, már van lehetőségünk az úszásmozgáshoz kapcsolódó erőfejlesztésre. Emellett fontos az állóképességüket és gyorsaságukat is fejleszteni. Szeretnénk, ha újra a mindennapok szerves részévé válna a sportolás.

  • A gyerekek legtöbbje, pláne akik lakótelepen élnek, az eltelt három hónap kényszerpihenő alatt veszítettek állóképességükből, hiszen kevésbé tudtak sportolni. Figyelembe vettétek ezt a program kitalálásakor?

Természetesen figyelembe vesszük minden gyerek jelenlegi fizikai állapotát. Fokozatosan kapják majd a terhelést, hiszen a kezdőknél szinte teljesen a nulláról kell kezdenünk a munkát. Ez egy hosszabb folyamat lesz, míg mindenki visszaszerzi az állóképességét, amire majd tovább tudunk építkezni.

  • Ha elindulhat a program, milyen biztonsági intézkedéseket fogtok majd bevezetni a szabadtéri edzéseken?

A mindenkori jogszabályi előírásokat tartjuk mindig szem előtt. A szabadtéri edzésekre előre kell majd bejelentkezni egy online felületen, így edzés előtt látjuk, hány gyerek vesz rajta részt. Ha sokan jelzik a részvételi szándékukat, akkor még jobban szétosztjuk a csoportokat, esetleg új időpontot ajánlunk fel, ahol kevesebben lesznek. A maszkhasználat sportolásnál nem célszerű, pláne nem ilyen kicsi gyerekek esetében, így – amennyiben ezt nem teszik kötelezővé – ettől el fogunk tekinteni.

  • Mivel készültök a nyári időszakra?

Természetesen idén nyáron is szeretettel várjuk a gyerekeket a nyári táborokba. A korábbiaktól eltérően beépítünk egy strandolós napot a Pesterzsébeti Jódos-Sós Fürdőben, amit tavaly kényszerből, az uszoda felújítása miatt vezettünk be, de akkora sikere volt a kicsik körében, hogy úgy döntöttünk, idén megismételjük. Terveink szerint lesznek tematikus táboraink is, ezek közül kiemelkedik a kajak-kenu-úszás. A nagyobb gyerekeknek pedig újdonsággal, klasszikus edzőtáborral is készülünk. 

  • Minden január áremeléssel kezdődik. Mi a helyzet az Új-Hullám esetében?

Ebben a tanévben biztosan nem lesz nálunk áremelés. A januári szülői megkeresések során jeleztük, hogy a novemberben befizetett tagdíjak jóváírását voucherben is kérhetik. Ezzel tudják az úszóiskolát támogatni ebben a nehéz időszakban, hiszen a voucher 2021. december 31-ig beváltható akár nyári táborra, akár tanfolyamra.

  • Mi lesz a következő lépés?

Mi is a kormánybejelentésre várunk, hogy megtudjuk, indulhatunk-e a szabadtéri edzésekkel vagy esetleg az uszodai foglalkozásokkal, vagy pedig továbbra is csak az online térben tarthatjuk a kapcsolatot a gyerekekkel. A bejelentésre azonnal reagálni fogunk Facebook oldalunkon (Új-Hullám Pesterzsébet), így érdemes folyamatosan figyelni bennünket, hogy ne maradjanak le a legfrissebb információkról. Ha a szülőknek bármilyen kérdése van az újraindulással kapcsolatban, bátran hívhatnak bennünket a központi elérhetőségen vagy engem is (Kriszta néni :)). Mi pedig optimisták lévén bízunk a legjobbakban. 

További hírek

Hírek

Nyuszi kupa háziverseny

Március 23-án Nyuszi kupa néven háziversenyt szervez az Új-Hullám Úszóiskola. A verseny igazi vizes gálának ígérkezik, hiszen a Pesterzsébeti Uszoda összes egyesülete rajthoz áll majd. 

Tovább olvasom